Engage local society

Energy Community Of Karditsa (ESEK)

Our energy festival

Μια γιορτή ενέργειας, που διοργάνωσε η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου BECoop Η2020, με πλήθος φορέων, με στόχο την προώθηση μιας βιώσιμης και εκδημοκρατισμένης ενεργειακής μετάβασης με κέντρο της τους πολίτες. Πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ και το ΙΝΑΣΟ ΠΑΣΕΓΕΣ, επισκέψεις σε τοπικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης βιομάζας, ξεκινώντας από τη μονάδα στερεών βιοκαυσίμων της Ενεργειακής Κοινότητας, επίσκεψη στην Ιερά μονή Αγίου Βησσαρίων στη Πύλη Τρικάλων όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους χώρους της Μονής αλλά και να ενημερωθούν από τους πατέρες για τη διαδικασία θρυμματοποίησης της υπολειμματικής βιομάζας, την τροφοδοσία της στο σιλό και την καύση τους στο λέβητα βιομάζας της Μονής και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του αγροτικού συνεταιρισμού των αγελαδοτρόφων και προβατοτρόφων δυτικής Θεσσαλίας, όπου έγιναν παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του συνεταιρισμού με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε κλειστό βιωματικό εργαστήριο όπου έγινε η αποτύπωση του κοινωνικού αντικτύπου της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας στην τοπική κοινωνία. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (RESCOOP), της Κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης Electra energy και του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και διοργανώθηκε από κοινού με την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), την Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) και τον Δήμο Καρδίτσας. Την επόμενη, πραγματοποιήθηκε υπαίθριο φεστιβάλ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου BECoop H2020, μια γιορτή ενέργειας, στον Χώρο του Παυσιλύπου. Το Φεστιβάλ ήταν μία γιορτή από και για την κοινότητα για να φορτίσουμε όλοι μαζί, με θετική ενέργεια. Πλήθος φορέων, εντός και εκτός της πόλης μας, έδωσαν το παρόν όπως η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Καρδίτσας, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ), η ecoperativa, η Οικόσφαιρα, η Συνεταιριστική τράπεζα Καρδίτσας, η InCommOn, η Innovation Hive, η Greenpeace Ελλάδας, η Electra Energy, το Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο έρευνας και Τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινασο – Πασεγες και τα έργα Freesolar, AgroBioHeat και 2ISECAP. Ήταν μία ευκαιρία να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε και παράλληλα να μάθουμε για την δική μας ενέργεια μέσα από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για μεγάλους και παιδιά. Τέλος, όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, κάτω από το φως του φεγγαριού, μια ταινία για το κίνημα των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ευρώπη αλλά και ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο για την κλιματική κρίση (Σχέδιο Ξανθίππη – όταν ένας κορμός ξεριζώθηκε).

Mill of elves, Trikala

Υποδεχτήκαμε 75 παιδιά, μαθήτριες και μαθητές δημοτικού και γυμνασίου από τον Βόλο, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και τα Δολιανά και μαζί ανακαλύψαμε -παρέα με τη Μαριάννα, το ξωτικό του Ταχυδρομείου- πώς κλείνουμε τον κύκλο του καφέ μετατρέποντας το υπόλειμμά του σε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια!

Visit: Technical department of forestry of Karditsa

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής pellet της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ), που βρίσκεται στο 6ο χλμ Καρδίτσας – Κέδρου, πραγματοποίησαν οι σπουδαστές που παρακολουθούν σεμινάριο του τμήματος Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επικεφαλής της επίσκεψης ήταν ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ και καθηγητής του τμήματος, κ. Μιχαήλ Βραχνάκης. Πρόκειται για το Σεμινάριο Βραχείας Εκπαίδευσης με τίτλο «Πολυλειτουργικές καλλιέργειες δασικών ειδών», η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Τριπτόλεμος». Οι σπουδαστές, που πραγματοποίησαν την επίσκεψη, περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και ενημερώθηκαν για την παραγωγική διαδικασία. Ο υπεύθυνος παραγωγής εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας των εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών που διαθέτει η ΕΣΕΚ και τις διαδικασίες μετατροπής της πρώτης ύλης σε pellet υψηλής ποιότητας. Τέλος, οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τους στόχους του συνεταιριστικού εγχειρήματος και τη συμβολή του στην τοπική οικονομία.

Member’s info days

Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της επικοινωνίας τόσο με τα μέλη όσο και με τους φίλους της. Πραγματοποιούνται αρκετές σειρές συναντήσεων των μελών και φίλων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καρδίτσας. Κοινή συνισταμένη όλων των συναντήσεων (Δήμο Καρδίτσας, Δήμο Σοφάδων και στο Δήμο Μουζακίου), είναι η καλύτερη γνωριμία μεταξύ των μελών και η ζύμωση για τη χάραξη μιας νέας πορείας για τον συνεταιρισμό.

Visit: High school of Patra

Στα πλαίσια του μεγάλου ενδιαφέροντος επισκεψιμότητας των εγκαταστάσεων της Ε.Σ.Ε.Κ. από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη από τη σχολή της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής pellet της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας (ΕΣΕΚ). Επικεφαλής της επίσκεψης ήταν ο καθηγητής του τμήματος κ. Ιωάννης Μπαρμπούτης όπως και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Μάριος Τρίγκας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των φοιτητών για τη χρήση της βιομάζας ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο παράγονται τα στερεά βιοκαύσιμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο υπεύθυνος του εργοστασίου εξήγησε την παραγωγική διαδικασία και τα στάδια μετατροπής της πρώτης ύλης σε pellet. Τέλος οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τους στόχους του συνεταιριστικού εγχειρήματος και την συμβολή του στην τοπική οικονομία.

Η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας και την InCommOn τοποθέτησαν κάδο συλλογής υπολειμματικού καφέ στην Πόλη της Καρδίτσας

The ambition of BECoop is to provide the necessary conditions and technical as well as business support tools for unlocking the underlying market potential of community bioenergy, fostering new links and partnerships.

The project BECoop has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and innovation programme under grant agreement No 952930. The sole responsibility for the content of this website lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the European Commission nor any person acting on behalf of the Commission is responsible for any use that may be made of the information contained therein.