Σχετικά με εμάς

Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ)

Η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας, η ΕΣΕΚ μας, ιδρύθηκε το 2010 ως ένας ενεργειακός συνεταιρισμός και το 2019 μετατράπηκε σε Ενεργειακή Κοινότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4513/2018. Από το 2017 έχει ιδρύσει και λειτουργεί μια μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης υπολειμματικής βιομάζας η οποία προέρχεται από το Νομό Καρδίτσα (δασικά υπολείμματα, αγροτικά υπολείμματα, κλαδέματα αστικών δένδρων, κ.α.) και τη μετατρέπει σε τελικό προϊόν με τη μορφή των σύμπηκτων βιομάζας, γνωστά και ως πέλλετ (pellet). Η περιοχή διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό υπολειμματικών ροών βιομάζας οποίες προέρχονται από τις αγροτικές καλλιέργειες, τον ορεινό όγκο, τις βιομηχανίες κατεργασίας ξύλου αλλά και τους δήμους, το οποίο μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη της βιοενέργειας.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Μια πρωτοβουλία του επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.) που βρήκε κοινό έδαφος με αρκετούς πολίτες της Καρδίτσας. Μια απλή ιδέα, η αξιοποίηση του τοπικού πλούτου ήταν η αφορμή για να συμμετέχουν περισσότερα από 200 υδρευτικά μέλη!!!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ: Στη γενική συνέλευση – 23 Οκτωβρίου 2012 –  πάρθηκε η απόφαση της πρώτης επένδυσης, η δημιουργία μιας μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης υπολειμματικής βιομάζας με σκοπό να δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας από τον παραγωγό που θα διαθέτει την υπολειμματική βιομάζα μέχρι και τον τελικό αποδέκτη.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ: Με τη χρήση Ευρωπαϊκών εργαλείων όπως το LEADER + αλλά και τη στήριξη με τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία από την Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας της μονάδας πέλλετ της κοινότητας. Η μονάδα συνεργάζεται κατά προτεραιότητα με τα ίδια της τα μέλη (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μηχανικούς, επιχειρήσεις με αναλώσιμα, προμηθευτές βιομάζας, μεταφορείς των προϊόντων, επιχειρήσεις καυσίμων κ.α.) δημιουργώντας μια αξιόπιστη εφοδιαστική αλυσίδα.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Ο συνεταιρισμός μετατράπηκε σε Ενεργειακή Κοινότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4513 / 2018. Δόθηκε πλέον η δυνατότητα στους Δήμους του Νομού να συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα, κάτι το οποίο και οι έξι δήμοι κάνανε και από κοινού να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα αξιοποίησης του τοπικού πλούτου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΒΗΤΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΕ ΝΙΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Από το 2020 η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό έργο BECoop το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ορίζοντα 2020 και η αξιοποίηση ενός τέτοιου εργαλείου οδήγησε την Κοινότητα να αναπτύξει νέες δραστηριότητες όπως η προμήθεια απευθείας ανανεώσιμης θέρμανσης σε δημοτικές δομές, μειώνοντας το αποτύπωμα του άνθρακα του δήμου αλλά και το κόστος των ρυπογόνων και ακριβών ορυκτών καυσίμων. Την εγκατάσταση πραγματοποίησε μέλος της Κοινότητας.

FREE SOLAR PROJECT: Ξεκινάμε από την Θεσσαλία! Στην πρώτη – πιλοτική – φάση του έργου, το FREE SOLAR συνεργάζεται με την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας και θα αναζητήσει 20 νοικοκυριά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Σκοπός είναι να δοκιμαστεί και να βελτιστοποιηθεί ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, πριν το FREE SOLAR επεκταθεί σύντομα σε όλη την Ελλάδα!

ΑΙΤΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ 1.2 MW: Σε συνεργασία με μέλος της Κοινότητας πραγματοποιήθηκε η Αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για τη δημιουργία Φ/Β πάρκου αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των μελών, μέσω της διαδικασίας του εικονικού συμψηφισμού.

Διοικητικό Συμβούλιο

Απόστολος Κανδύλας
Πρόεδρος
Παναγιώτης Νάνος
Αντιπρόεδρος
Γεώργιος Κονταξής
Γενικός Γραμματέας
Θωμάς Δεληγιάννης
Ταμίας
Βασίλειος Μπέλλης
Μέλος
Γεώργιος Παπαδημητρίου
Μέλος
Κων/νος Ζυγογιάννης
Μέλος
Γεώργιος Κατσικάρας
Μέλος
Βασίλειος Φιλίππου
Μέλος

Φωτογραφίες

Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ)

The ambition of BECoop is to provide the necessary conditions and technical as well as business support tools for unlocking the underlying market potential of community bioenergy, fostering new links and partnerships.

The project BECoop has received funding from the European Union’s Horizon 2020 Research and innovation programme under grant agreement No 952930. The sole responsibility for the content of this website lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the European Commission nor any person acting on behalf of the Commission is responsible for any use that may be made of the information contained therein.